söndag 21 februari 2021

Självrättande och interaktiva uppgifter för aktiva elever

 Nu vid fjärrundervisningen har jag stött på flera problem som jag klurat på hur jag ska lösa. Ett problem är att eleverna, obegripligt nog, gör annat än att ha fokus på undervisningen. Det är uppenbart att en del sitter vid annan skärm och spelar. Man kan ju tycka att det inte är mitt problem utan föräldrars och elevers eller så kan man försöka bygga bort det så långt det går.  Ett annat problem jag stött på är alla superbra uppgifter som jag har analogt i en pärm, som pdf, worddokument eller bild inte går att dela ut som jag brukar då eleverna inte är på plats. Dina analoga uppgifter kan du ta ett foto på och ladda upp i datorn via tex Google Keep. Ett digitalt verktyg som verkligen gör skillnad här är: Teachermade.com. Det är en webbsida där du mycket enkelt kan ladda upp bilder, dokument och pdf och göra om dessa till aktiva sidor.  Du kan lägga till frågor etc som blir självrättande, vilket gör att du och eleven direkt får information om eleven arbetat lektionstid och hur det gått. Du får en tydlig översikt och kan ge återkoppling direkt. När eleverna märker att du har koll ökar deras motivation att göra det som är tänkt. Ja, här borde jag ha ett resonemang om inre motivation, men jag jobbar med tonåringar och konstaterar bara att ha koll på vem som gör vad och direkt återkoppla både till elev och hem har störst effekt på "motivationen"! 

Så här gör du: 

1. Skapa gratiskonto på Teachermade.com. Du kan logga in med tex ditt Googlekonto. 

Klicka på My Worksheets och sedan på Actions och Create Worksheet. 
2. Ange vad ditt arbetsblad ska heta. Du kan hoppa över description om du vill. Klicka på Make my file och i din dator väljer du sedan vilken fil du vill ladda upp. Pdf, bild, worddokument vilket du vill funkar fint. Klicka på Make my file igen. 


3. Här kommer nu din fil upp och du kan välja hur interaktiv du vill att den ska bli. 
Genom att hålla markören på de olika symbolerna kan du se vad du kan lägga till tex kort svar, dropdown meny, flervalsfrågor, längre svar etc...
När du klicka på symbolen du bestämt dig för dyker det upp ett litet plus-tecken. Dra plus-tecknet dit du vill ha det. Upprepa proceduren så många gånger du vill och variera gärna svarsalternativen.


4. Gör uppgiften självrättande genom att ange rätt svar i rutan. Om du vill kan du även ange hur många poäng rätt svar ska ge. Klicka på Save changes. Gör detta fråga för fråga och gå sedan tillbaka till My worksheets. 


5. För att dela uppgiften med dina elever klickar du de tre prickarna vid översta pilen och sedan på assign worksheet vid den understa pilen.  I gratisversionen finns bara alternativet att dela via Teachermade. Bocka i denna ruta. 
Du kan nu välja om eleverna ska få tillgång till uppgiften via sitt Googlekonto eller med namn eller ett nummer så att du vet vem eleven är, men den är anonym i Teachermade. 


6. I sista steget väljer du hur eleverna ska få ta del av sitt resultat: 


7. När du klickat dig igenom de sista stegen genereras automatiskt en URL-länk som du kan kopiera och dela med dina elever. Alternativet att dela direkt till Classroom fungerar bara om du har betalversionen. I gratisversionen får du kopiera länken och lägga ut i Classroom. 

8. Dina elever svarar på uppgiften och du får en snygg översikt över vem som arbetat och hur det har gått. 
För att hitta elevernas svar klickar du på 
- My worksheet
- På uppgiftsrubriken
- På den gröna, lilla ikonen som dyker upp vid rubriken Complete.

- Därefter hittar du alla dina elevers svar och du kan klicka på View Response. Det är inte krångligt alls. Inser att det verkar krångligare än det är då jag delat upp det steg för steg. Prova! Du kommer gilla det! 

Ett annat program för aktiva elever är Edpuzzle. Du kan hämta youtubefilmer och enkelt lägga till frågor rakt i filmen. Edpuzzle stannar och eleven måste svara för att komma vidare. På samma sätt som i Teachermade får du elevernas svar i en snygg översikt. 
Här är en instruktionsfilm om hur du gör: En del tips för aktiva elever blev det idag! Lycka till! 
Sara 

 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar